Apele subterane si clasificarea lor

By Nuca Auras | 14 august 2015 | Blog

foraje puturi apa - resursa-apa-subterana

La felul cum evoluam, odata cu criza alimentelor, este destul de clar ca ne va paste destul de curand o criza la nivel mondial a apei potabile, de aceea cred ca specializarea in foraje puturi apa este de viitor si ca a fi specialist in foraje puturi apa, va fi un titlu de mare glorie si mandrie.

In acest articol am sa vorbesc de apa subterana, despre care eu cred ca va deveni singura sursa de apa potabila viabila, consider ca pe langa notiunile de foraje puturi apa, este bine sa avem catusi de putin, notiuni despre apa din subteran si despre modul cum sa o protejem impotriva poluarii, a infestarii cu diferiti germeni patogeni, cu nitrati, metale grele, etc.

Apele subterane provin atat din precipitatii cat si din condensare la mari adancimi.

Stim ca exista norme nationale care reglementeaza atat exploatarea rezervelor de apa subterana cat si clasificarea lor, totusi, desi sunt doar un specialist in foraje puturi apa, dati-mi voie sa va aduc la cunostinta si aceste notiuni despre apa subterana… Cred ca v-am plictisit cu atata vorbarie despre foraje puturi apa.

Conform instructiunilor tehnice din 2008, emise de ANRM (Agentia Natonala pentru Resurse Minerale), resursele de ape subterana se impart in resurse de apa subterana posibile, resurse de apa indicate si resurse de apa subterana masurate.

 

RESURSELE DE APA SUBTERANA POSIBILE

Resursele de apa subterana posibile reprezinta volumul de apa din stratul acvifer care poate fi extras intr-o anumita unitate de timp. Acest volum se calculeaza in urma unor foraje puturi apa de prospectiune, dar se poate calcula, daca deja captam in apropiere apa subterana dintr-un put obtinut prin foraje puturi apa, prin extrapolare si volumul de apa subterana ce poate fi extrasa.

Totusi, desi se presupune ca avem continuitate hidrologica in acviferul respectiv, estimarea cantitatii de apa, dar si a calitatii ei, prezinta un grad mic de siguranta a estimarilor si ne permite doar continuarea lucrarilor de cercetare hidrologica, in fapt foraje puturi apa de prospectiune.

 

RESURSELE DE APA SUBTERANA INDICATE

Resursele de apa subterana indicate sunt acele resurse unde volumul de apa pe care il putem extrage din stratul acvifer este calculat in baza datelor obtinute dintr-o exploatare existente.

Asadar avem suficiente date pentru a putea calcula resursa de apa potabila din acviferul unde urmeaza sa facem lucrari de foraje puturi apa, in vedera constructie unei captari de apa subterane. Totodata putem creiona un model hidrodinamic al resursei de apa subterana din acviferul respectiv si ne permite continuarea cercetarii hidrologice pentru a estima parametrii tehnici si economici ai captarii apei subterane pe care o vom construi, tinand cont atat de mentinerea calitatii apei, cat si de a proteja si conserva stratul acvifer propus pentru exploatre prin foraje puturi apa de mare adancime.

 

RESURSELE DE APA SUBTERANA MASURATE

Resursele de apa subterana masurate, sunt acele resurse de apa subterana unde acviferul deja este exploatat.

Acum, in cazul resurselor de apa subterana masurate, calculul volumului de apa exploatat este simplu de masurat, cum este simplu de calculat si volumul de apa pe care acviferul il poate ceda/asigura intr-o anumita unitate de timp si putem determina exact modelul hidrodinamic al stratului acvifer si putem estima fara sa gresim comportamentul acestui acvifer, asta in cazul in care lucrarile de foraje puturi apa au fost facute corect, de catre adevarati specialisti in foraje puturi apa, cat si celelalte constructii anexe ale captarii apei subterane respective. 

La fel se poate clasifica rezervele de apa subterane si dupa gradul de cunoastere ale calitatilor stratului acvifer pe care il exploatam, dar despre asta voi scrie maine, in articolul intitulat " Clasificarea resurselor de apa subterana dupa gradul de cunoastere".

Cum v-am mai spus, daca v-ati hotarat sa faceti lucrari de foraje puturi apa, e bine sa recurgeti la specialisti in foraje puturi apa, asa ca telefonati la numarul de telefon 0729 927 334 sau puteti sa necotactati de pe pagina Contact al site-ului nostru "Foraje puturi apa".

(Visited 2.461 times, 1 visits today)