Cum să construim un puț

By Nuca Auras | 6 martie 2017 | Blog

    

       Știm deja că un puț este o gaură în pământ pe care o săpăm, fie prin metoda foraje puturi apa, fie pur și simplu o săpăm cu cazmaua, până când dăm de apă. Totodată mai știm că peste 98% din totalul de apă dulce aflată pe planeta noastră o constituie apa subterană. Cum progresul industrial cât și așa zisa dezvoltare științifică a agriculturii a adus cu sine poluarea cel puțin al primului strat acvifer, numit și apă aflată la suprafață, pentru a avea o apă sănătoasă, cu adevăraat potabilă, trebuie să ajungem la apa aflată cât la mai mare adâncime, de preferat la al treilea strat acvifer, aflta la în jur de 70-100 m adâncime.

      Astfel de puțuri de mare adâncime se pot obtine numai prin foraje puturi apa, care se pot face folosind diferite metode, tehnologii,etc..


 

Planificarea unui puț

  • Când am hotărât că trebuie să construim un puț trebuie să știm exact ce sumă suntem dispuși să cheltuim pentru construcția lui sau suma disponibilă pentru această investiție, mai ales că o astfel de construcție presupune un cost mare, chiar foarte mare. Ceea ce ne face să tragem o primă concluzie: pentru foraje puțuri apă avem nevoie de bani mulți în comparație cu conectarea la o sursă de apă publică, plus că riscăm ca să săpăm degeaba, adică să nu găsim apă suficientă acolo unde am executat lucrarea de foraje puturi apa, poate chiar dăm de o apă mai proastă din punct de vedere calitativ
  • Știm inițial locația  respectivă unde voi executa foraje puturi apa, așa că vom putea să accesăm hărțile hidrologice și la orice dată tehnică pentru a determina cât mai precis locul unde vom construi puțul, ținând cont de necesarul de apă cât și de calitatea ei. Dacă nu găsim aceste informații, deși ele, vă spun sigur, există, putem să ne informăm de la vecini, cam la ce adâncime se află apa bună, debitul, cât și condițiile de mediu cum și dacă există surse poluante în preajma ternului respectiv. Acum multe date se pot obține online așa că ar trebui în mod normal să fie simplu să le obținem.
  • Cele mai multe surse de apă sunt la adâncimea pânzei freatice; acestea sunt numite rezervoare neizolate, materialul deasupra lor este poros, straturile acvifere sunt limitate acoperite de straturi neporoase, care, deși împinge nivelul static al apei deasupra părții superioare a acviferului.
  • Straturile de apă nu sunt uniforme, dar e bine de ținut cont de contururile solului, astfel vom găsi apă mai aproape de suprafață în văi, în special cele formate de râuri sau pâraie și este la adâncime când avem altitudini mai mari.

 

(Visited 66 times, 1 visits today)