Curatarea si dezinfectia fantanilor

By Nuca Auras | 23 mai 2016 | Blog

    Curatarea se face cu ajutorul pompelor de noroi sau a pompelor de nisip. Traditional se face inca manual, fantanarul coboara in fantana si cu o pompa mare se trage apa. Cu ajutorul unei lopeti (lopata cu coada scurtata, pentru a fi usor de manuit), mai intai face intr-un colt al fantanii o basa, unde se va aseza sorbul pompei si unde se aduna apa ce izvoreste continuu. Apoi se va aduna namolul, corpurile straine adunate pe fundul fantanii, se vor pune intr-o galeata rezistenta, care va fi scoasa cu ajutorul scripetilor (monorai).

ATENTIE, MARE ATENTIE!

Inainte ca fantanarul sa coboare in fantana, mai intai trebuie sa controlam daca la fundul fantanii avem oxigen: se coboara incet cu ajutorul unei funii a unui felinar cu facara aprinsa, daca flacara nu se stinge cand felinarul atinge luciul apei fantanii, inseamna ca avem oxigen! In caz ca flacara se stinge, inainte ca fantanarul sa coboare, se aeriseste fantana, adica se coboara un furtun pana pe fundul fantanii, pe care se pompeaza aer sub presiune.

Daca avem o pompa de noroi, dupa ce fantanarul aduna intr-o galeata corpurile solide cazute in fantana si vor fi scoase afara, cu ajutorul unei sape curata fundul fantanii, noroiul se va dispersa in apa si va fi tras afara cu pompa.

Apoi, fantanarul va curata peretii fantanii (tuburile) cu o perie de sarma.

 

Dezinfectia

Dezinfectia se face atat dupa ce am curatat fantana (atunci cand apa a ajuns la nivelul ei de toate zilele) cat si periodic, cu substante dezinfectanta, care are aviz sanitar pentru a fi folosite pentru dezinfectia apei potabile, pentru a scapa de organismele vii din apa, bacteriile de exemplu.

In functie de substantele pe care le folosim avem:

– dezinfectie cu substante clorigene

– dezinfectie cu var nestins

 

1. Dezinfectia cu substante clorigene

Substantele clorigene care se folosesc pentru dezinfectia fantanilor sunt clorura de var, hipoclorit de sodiu (inalbitorul de rufe), dicloroizocianurat de sodiu, cloramina, etc. Mai intai vom calcula cantitatea necesar de aceste substante in functie de cata apa avem in fantana.

De ex: punem 8 l de apa intr-o galeata si adaugam intre 25 – 50 g pudra de clorura de var pentru fiecare metru cub de apa din fantana, dizolvam bine cu un bat sau chiar cu mana, apoi lasam sa se limpezeasca apa in galeata, apoi turnam cu grija a cea parte de apa limpezita din galeata in fantana.

Daca folosim pentru dezinfectie comprimate de cloramina sau clorom, vom introduce in fantana 6 – 7 comprimate la un metru cub de apa.

Daca am folosit un dozaj corect pentru dezinfectie, dupa o jumatate de ora, toata apa din fantana inca mai trebuie sa miroasa a clor. Fantana se inchide cat mai etans posibil timp de o zi intreaga (24 de ore), dupa care golim toata apa din fantana, pana cand va disparea mirosul de clor din apa.

Cum am mai spus, cantitatea de substanta clorigena folosita pentru dezinfectarea fantanii variaza in primul rand de cantitatea de clor activ din substanta respectiva, dar si de atat gradul de poluare a apei cat si de cantitatea de apa din fantana.Cum fantanile sunt cilindrice, pentru a calcula volumul de apa continut de fantana, folosim formula de aflarea volumului in cazul unui cilindru si avem:

V = Pi x r2 x h (pi inmultit cu rpatrat inmultit cu inaltimea), unde avem:

V = volumul apei măsurat in metri cubi;

Pi (o constanta) = 3,14

r = cu jumatatea diametrului interior al fantanii;

h = inaltimea coloanei cu apa, pe care o masuram folosind o sfoara cu greutate la capat, care se coboara pana cand atinge fundul fantanii, dupa care se scoate si se va masura partea umezita de apa.

 

Pe eticheta vasului cu substanta clorigena ne da in procente cantitatea de clor activ,

Pentru a face o dezinfectie eficienta a apei din fantana trebuie sa folosim 0,5 mg clor la un litru de apa, cum un metru cub de apa are o mie de litri de apa, atunci ne va trebui 0,5 g de clor activ la un metru cub de apa, atunci ne va trebui o cantitate de substanta clorigena folosind formula

0,5 x 100 / (concentratia de clor a substantei respective, scrisa pe eticheta – asta daca substanta respectiva nu este produsa de Hexi Pharma

 

2. Dezinfectia cu var nestins

Batranii nostri dezinfectau fantanile cu var nestins, aruncau in fantana 5 – 6 kg de var nestins la un metru cub de apa si nu foloseau fantana timp de 24 de ore, dupa care goleau fantana pana cand disparea orice urma de var din apa. Apoi lasau ca apa sa ajunga la nivelul ei obisnuit si abia de atunci foloseau apa din fantana.

E bine de stiut ca ambele metode sunt eficiente, totusi, dupa ce ati dezinfectat fantane, inainte de a folosi apa din fantana, va sfatuiesc sa o duceti la un laborator specializat, pentru a face analiza apei.

 

(Visited 624 times, 1 visits today)