Decolmatarea puturilor de apa

By Nuca Auras | 25 august 2015 | Blog

 

Decolmatarea puturilor de appa

 

 

FORAJELE HIDROGEOLOGICE

Forajele hidrogeologice (in fapt o operatiune de intretinere a puturilor obtinute din activitatea de foraje puturi apa) se fac pentru a drena sau/si deseca apele din subteran.

Forajele hidrogeologice se fac si pentru extractia apelor subterane pentru a le folosi in scop industrial sau, in anumite conditii se fac  foraje puturi apa si pentru alimentarea cu apa potabila.

Forajele hidrogeologice se fac si in cazul cand apa din stratul acvifer pe care il exploatam de ceva timp (un put mai vechi costruit in urma unei activitati de foraje puturi apa), deci in cazul cand apa continand cantitati mari de coloizi si care a colmatat filtrul putuluisau in cazul cand s-au depus diferite saruri pe filtru obturand gaurile pana la a le astupa definitiv si in cazul acesta putul ramane fara apa, adica a secat putul.

Forajele hidrogeologice se fac parcurgand trei etape:

1 – decolmatarea;

2 – denisiparea;

3 – pompari pentru regenerarea dinamicii de curgere a apei.

DECOLMATAREA PUTURILOR DE APA

Decolmatarea puturilor se fac doar in cazul cand s-au facut  foraje puturi apa, am strabatut stratul acvifer, de unde extragem apa, cu noroi de foraj.

In cazul cand la putul respectiv cand s-a forat nu s-a strabatut stratul acvifer cu noroi de foraj, nu este necesar sa face decolmatarea ci trecem direct la denisiparea putului.

In cazul fantanilor arteziene, decolmatarea se face schimband niroiul de foraj cu apa curata.

In cazul puturilor obtinute prin activitatea de  foraje puturi apa, cu nivelul apei liber, cat si la puturile cu nivelul apei ascensional, decolmatarea se face prin schimbarea noroiului de foraj cu apa si totodate se face si extractia apei din fantana prin operatiunea numita licarit, astfel se obtine un fel de denivelare sub nivelul hidrostatic al putului, creendu-se o diferenta de presiune, foarte benefica fluxului de apa dinspre stratul acvifer spre interiorul putului. In cazul cand nu se reuseste in urma acestor operatiuni sa decolmatam putul, recurgem la pistonare.


Operatiunile decolmatarii

1. Spalarea filtrului

      Filtrul se spala atat in interior cat si in exterior, pentru a se elimina noroiul de foraj din interiorul putului. Spalarea se face in felul urmator: introducem apa curata, cu ajutorul unei pompe prin interiorul prajinilor, apa va iesi prin partea inferioara a decantorului coloanei filtrante, dar si prin spatele coloanei filtrante propriuzise. Executam aceasta curgere a apei pana cand obtinem apa curata in circuit. Nu trebuie sa continuam pomparea apei, dupa ce am obtinut in circuit apa curata, deoarece apa noastra va ajunge in stratul  acvifer.


2. Licaritul

Licaritul este acea operatiune care consta in extragerea apei din fantana cu ajutorul unei scule/unealta numita lingura. Lingura se introduce in coloana filtranta cu un cablu. Aceste linguri din tevi/burlan si care sunt prevazute in partea de jos cu un disc sau o bila, care au rolul de a retine apa in interiorul lingurei (o lingura cu disc sunt galetile cu care se scoate apa din puturile "americane", puturi obtinute prin  foraje puturi apa).

Lingurile folosite in operatiunea de colmatare au o lungime cuprinsa intre un metru si jumatate pana la doi metri.

Operatiunea de licarit se face in felul urmator: se introduce lingura in interiorul filtrului putului (cum ama mai spus, putul a fost construit prin foraje puturi apa)  si se scoate apa la suprafata pana se goleste putul de apa.


3. Pistonarea

Pistonarea se face prin coborarea unui piston in interiorul coloanei filtrante si prin executarea unei miscari de ridicare si coborare, prin presiunea formata, impinge fortat toate depunerile pe fantele filtrului, inspre stratul acvifer

(Visited 13.096 times, 1 visits today)