Denisiparea unui put de apa

By Nuca Auras | 25 septembrie 2015 | Blog

Particulele fine de nisip din stratul acvifer de unde extragem apa, patrunde in interiorul puturilor obtinute prin foraje puturi apa, astfel, prin sedimentarea nisipului pe fundul putului si, practic se infunda putul. In cele mai multe cazuri, infundarea putului cu nisip nu se datoreaza modului cum au fost executate lucrarile de foraje puturi apa, ci de calitatea stratului acvifer de unde se extrage apa si a modului de exploatare a putului de catre beneficiar.

Denisiparea, ca si decolmatarea unui put forat, este o lucrare de intretinere a putului forat. La modul simplist, denisiparea este introducerea cu ajutorul unui compresor, in interiorul coloanei filtrante, un jet de aer la o mare presiune si care va impinge nisipul din interiorul putului, in stratul acvifer. In jurul filtrului raman particole mai mari, formandu-se astfel un filtru natural, care va proteja filtru introdus de noi cand am facut operatiunile de foraje puturi apa.

Cand se face denisiparea, se va face intr-un regim intens iar debitul de apa pe care il extragem va fi mult mai mare decat se extrage in mod obisnuit.

Durata denisiparii depinde foarte mult de structura apei din bazinul acvifer.Cum apar aceste cantitati de nisip in putul nostru. Simplu, cand porneste pompa de extractie a apei, in putul nostru patrunde o anumita cantitate de nisip, care se depune pe fundul putului.

In momentul cand nisipul depus pe fundul putului depaseste nivelul filtrului, practic gaurile filtrului se afunda si apa nu mai patrunde in interiorul putului, care devine inutilizabil, putul a secat..

Acum putem spune ca denisiparea este o operatiune de intretinere a putului, care se face cu mult timp dupa lucrarile de foraje puturi apa, de a inlatura nisipul adunat pe fundul putului, in timp.

Operatiunea de nisipare se face cu sistemul aer lift si folosim utilaje ca un compresor si o pompa speciala numita pompa Mamuth.

Aceste denisipari se fac regulat si sunt necesare la intervale de cinci sau zece ani, in cazul in care nu se ivesc alte probleme.

Vedeti, chiar daca atunci cand am facut activitatea de foraje puturi apa, alegem corect filtrul, de fapt alegem filtru tinand cont de dimensiunile fantelor, daca putul va fi exploatat necurespunzator de catre beneficiar se ajunge la infundarea putului.  Pana la urma aceste probleme se rezolva. Noi executam lucrari de decolmatare si denisiparea putului de calitate. La aceste operatiuni experienta indelungata conteaza foarte mult. Asa ca puteti sa apelati cu incredere la serviciile noaste, nu numai pentru foraje puturi apa, ci si pentru lucrari de intretinere a putului.

 

CAUZELE CARE DUC LA INFUNDAREA PUTURILOR CU NISIP

Sunt mai multe cauze pentru aparitia, uneori brusca, a nisipului in putul nostru. Pentru a determina precis cauza, este bine sa apelati la noi, dar si la alti specialisti. Cand apare nisip in apa extrasa din put, sa stiti ca este un semn ca putul nostru se cam umple cu nisip si este obligatoriu sa contactati un specialist. Cel mai bine este sa apelati la firma sau persoana care v-au facut lucrarile de foraje puturi apa, fiindca cunoaste cel mai bine putul dumneavoastra.

O alta cauza de infundarea putului, dar care apare de la ceva timp dupa ce au fost facute foraje puturi apa, este deteriorarea filtrului, adica fantele de deterioreaza, permitand patrunderea nisipului in put. Cand se fac lucrarile de foraje puturi apa, putul se tubeaza in special cu tevi din PVC iar in spatiul dintre peretii gauri forate si si peretii exteriori ai tevilor se umple cu pietris, care are scopul de a nu permite patrunderea praticolelor mecanice, a nisipului in cazul de fata. Acest strat se poate deteriora in timp.

Se mai intampla, destul de rar, sa fie ales gresit pompa de extractie, adica cu mult mai mare, in acest caz, va dati seama, trage tot nisipul din bazinul acvifer.
 

(Visited 16.922 times, 1 visits today)