Diferentierea forajelor

By Nuca Auras | 29 noiembrie 2015 | Blog

Ce putem spune despre diferenta dintre foraje puturi apa pentru uz casnic si foraje puturi apa industriala?

Eu zic sa luam pe rand operatiunile de foraje puturi apa, sa le explicam cumva pe scurt, sa le comentam si sa facem diferentierea privind cele doua cazuri, adica foraje puturi apa personale si foraje puturi apa la scara industriala.

 

FORAJUL PROPRIU ZIS

Adica saparea gurii putului in pamant, pana la stratul freatic pe care il dorim, din punct de vedere tehnic nu se deosebesc foraje puturi apa casnic de foraje puturi apa industriala.

Poate doar ca la puturile industriale gaura trebuie sa fie mai mare ca diametru cu 14 centimetrii decat diametrul exterior al tubulaturii, adica trebuie sa lasam un spatiu de 7 centimetrii pe raza, intre gaura forata in pamant si tubulatura. Acest spatiu este necesar pentru a introduce pietrisul margaritar pana la nivelul filtrului perforat si pentru introducerea bentonitei amestecate cu ciment. Asta nu inseamna ca nu putem lasa acest spatiu si in cazul de foraje puturi apa personale.

Se presupune ca operatiunea de sapare a gaurii este cea mai putin importanta dintre operatiunile de foraje puturi apa.
Practic diferentele intre foraje puturi apa personale si foraje puturi apa industriale /profesionale, apar abia de la tubarea putului.

 

TUBAREA PUTULUI

La operatiunile de tubare in cazul cand facem foraje puturi apa de uz casnic se fac folosind tevi din PVC oarecare si se folosesc filtre confectionate artizanal, cu fante pentru patrunderea apei din stratul acvifer in interiorul putului, facute cu flexul.

Pe cand la forajele puturi apa profesionale tubarea se face folosind tubulatura speciala, de tip Valrom, iar filtrele folosite sunt de cumparat, adica construite in fabrici specializate in astfel de piese.

Filtrele din fabrica sunt de cel putin 5 ori mai mare ca pret, decat filtrele confectionate de fantanar sau chiar de catre beneficiarul lucrarii de foraje puturi apa.

 

PIESA DE FUND

Piesa de fund este in fapt, o piesa in prelungirea coloanei filtrante, un frl de dop, care are o lungime minima de 2 metri si este construita cu scopul de a se decanta in ea, datorita gravitatiei, particulele mecanice care patrund in interiorul putului.

Piesa de fund se mai numeste si decantor.

La forajele casnice piesa de fund se confectioneaza de fantanar, se taie tubulatura PVC si se asambleaza in forma de varf, practic in aceste tipuri de foraje, piesa de fund nu costa niciun ban.

In cazul operatiunilor de foraje puturi apa industriala, piesa de fund, sau decantorul, trebuie sa aiba o lungime de 10% din lungimea coloanei de filtru, dar in niciun caz ea nu trebuie sa aiba o lungime de 2 metri. In interiorul piesei de fund se decanteaza nisipul cu o granulatie foarte fina, care a patruns dinspre stratul acvifer in interiorul putului, prin fantele filtrului

 

CENTRORI

Centrori permit asezarea corecta a coloanei filtrante in interiorul gaurii forate. Ei sunt de obicei inele din ciment, avand diametrul interior al gaurii putin mai mare ca diametrul exterior al coloanei filtrante, iar diametrul exterior al centrorilor este putin mai mica decat diametrul gaurii forate.

In cazul cand se fac foraje puturi apa pentru uz casnic nu prea se folosesc centrori, ceea ce duce la un cost mai mic decat in cazul cand se fac foraje puturi apa la nivel profesional.

Noi folosim de fiecare data cand executam foraje puturi apa centrori, asta ne va da garantia ca niciodata coloana filtranta nu va ceda presiunii si sa se deplaseze, ducand la deteriorarea coloanei filtrante.

 

PIETRISUL MARGARITAR FOLOSIT IN FORAJE PUTURI APA

Introducerea controlata a pietrisului margaritar in spatiul dintre peretii gaurii forate si peretii filtrului perforat, masurand permanent nivelul pana unde a ajuns, este esentiala oricarui foraj

Fiecare beneficiar al unui put, obtinut prin foraje puturi apa, poate folosi mai multe feluri de pietris margaritar, mai ieftin, deci un pietris margaritar ma prost din punct de vedere calitativ, ceea ce va duce obligatoriu la extragerea unei ape mai putin buna, de obicei contine particule fine de nisip.

Beneficiarul poate folosi in schimb pietris cuartos, care este de o calitate superioara oricarui tip de pietris margaritar. Dar este mult mai scump, pretul unui metru cub de pietris cuartos este prohibitiv pentru multa lume. El este mai scump cu cel putin 130 euro decat un metru cub de margaritar, la care se mai adauga si costurile legate de transportul pietrisului cuartos.

 

CIMENTAREA PE TOATA LUNGIMEA FORAJULUI

In activitatea de foraje puturi apa, cimentarea are rolul, in principal, de a izola straturile acvifer, pe toata lungimea putului.
Sunt multi fantanari care nu au auzit de cimentarea puturilor.

Cimentarea se face folosind un amestec de lapte de ciment cu bentonita. Noi injectam acest amestec de bentonita cu lapte de ciment, printr-o teava introdusa lateral, ceea ce ne da siguranta ca amestecul a ajuns unde trebuie.
Singurul inconvenient al cimentarii este timpul de asteptare pentru intarirea cimentului, care dureaza in jur de 2 zile.

De aceea multi fantanar folosesc un amestec de ciment uscat si bentonita. Sunt fantanari care introduc intre peretii tubulaturii si gaura, in timpul activitatii de foraje puturi apa, pietris margaritar, iar deasupra, pe o lungime circa o jumatate de metru toarna beton.

Si numai pentru ca folosim pentru cimentare amestecul de lapte de ciment cu bentonita, consider ca este de ajuns sa apelati la noi ca specialisti in foraje puturi apa.

Nu uitati, ne puteti apela la telefonul 0729 927 334 sau folosind obtiunea de contact de pe site-ul nostru http://forajputapa.ro
 

(Visited 3.996 times, 1 visits today)