foraj cu percutie

Foraj prin percutie

By Nuca Auras | 19 mai 2016 | Foraje

 

Pentru executarea activitatii de foraje puturi apa, se folosesc mai multe metode.

La executarea de foraje puturi apa pana la o adancime de 30 poate 40 de metri, forajul poate fi manual sau mecanic. La o adancime mai mare, forajul nu poate fi facut decat mecanic.

Stim ca avem de a face cu foraj uscat si foraj hidraulic (asa zisul foraj american).

Metoda uscata poate fi si ea de mai multe feluri, putem avea foraje puturi apa uscate percutante – mecanic, rotative – manual si semimecanica.

Metoda uscata consta in sfaramarea rocii prin rotire sau lovire, evacuarea materialului rezultat in urma acestor operatiuni de sfaramare se face cu ajutorul unur "linguri" speciale. Gaura rezultata in urma metode de forare uscata, se face prin tubare cu tevi din otel, cu grosimea "in carne" intre 7 si 12 centimetrii, asamblate intre ele prin filetare, in sensul de rotire a sapei de forare.

Metoda hidraulica consta si ea in sfaramarea rocii prin rotire sau lovire, numai ca evacuarea detritusului cu un fluid de apa si argila sub presiune avand un circuit direct sau invers.

De departe cea mai economica si eficienta metoda este metoda hidraulica. deoarece necisita si un timp foarte scurt de executare de foraje puturi apa.

Cand folosim metoda forje cu percutie, mai intai construim o schela (trepied) din lemn sau metal, sau o turla, tot din lemn sau metal, de care se prind utilajele de sapare si utilaje de evacuare a materialului provenit din foraj, dar si a tevilor (burlanelor) de protectie a gaurii forate.

In turla se monteaza un troliu si dispozitivul de rotire a sapei de forat, actionat de un motor a carui putere se calculeaza in functie de duritatea straturilor ce vor fi forate, cat si a lungimii forajului, oricum ar trebui sa aiba o putere de minimum 10 – 15 kw, care se va roti cu o turatie de 400 rotatii pe minut.

In centrul turlei se sapa o gaura patrata cu laturile de un metru si jumatate si cu o adancime in jur de trei metri.

Pe fundul gropii, exact in centru se da o gaura cu un burghiu, la dimensiunea tevilor pentru tubaj si se introduce prima teava, care are , la partea de jos, un sabot. Acum fixam sapa de prajina si sfaramam roca, lasand sa cada de la o inaltime de o jumatate de metru cand foram manual si de la o inaltime de saptezeci de centimetri in cazul forari mecanice.

Peste groapa patrata se aseaza un pod din dulapi de lemn, care va avea in mijloc o gaura egala cu diametrul primei tevi de tubaj. Dupa fiecare cadere (lovire) a prajinei cu sapa montata in capatul de jos al ei, sapa se roteste cu o zecime dintr-o rotatie.

Cand se executa foraje puturi apa cu un foraj mecanic, frecventa loviturilor va fi de in jur de zece pe minut.

Dupa ce forajul nostru inainteaza in jur de o jumatate de metru, inlocuim sapa din capatul prajinei, cu o "lingura" cu care scoatem roca sfarmata prin lovire. In timp ce lingura se ridica cu resturile de roca, tevile ce vor proteja gaura forata sunt lasate sa cada prin efectul gravitatiei.

Instalatia de foraj manual cu percutieFig. 1. Instalatia de foraj manual cu percutie

 

 De obicei pana la adancimea de 20 de metri, in timpul activitatii de foraje puturi apa, intalnim roci moi si in cazul acestor tipuri de roci, folosim pentru forare un burghiu care, ori este in forma de lingura, ori este in forma de spirala, asta in cazul cand forajul este manual si este rotita de doua persoane.

Cand lingura sau spirala s-a umplut cu roca sfaramata, sapa nu mai inainteaza in adancime, atunci stim ca s-a umplut si o scoatem la suprafata si o golim.

La fiecare metru forat, dar si cand structura stratului se modifica, se iau probe si se duc la un laborator de specialitate, ori se eticheteaza si se aseaza in ordine in ladite special aduse, pentru depozitarea acestor probe, care ne va da o imagine a lucrerii noastre de foraje puturi apa, dar si a structurii solului in subteran, unde am forat putul respectiv.

Cand intalnim stratul acvifer se continua forajul pana la stratul imperbeabil, numit impropriu fundul putului, se introduce filtru provizoriu si ridicam tubajul de protectie pana la nivelul superior al stratului acvifer.

(Visited 39.815 times, 1 visits today)