Foraje puturi apa – istoric

By Nuca Auras | 29 martie 2017 | Foraje

Trebuie să să știm că explozia și dezvoltarea rapidă a forajului rotativ de la începutul anilor 1900, cât și bumul comercial, a fost precedat de experiențele și munca a multor entuziaşti din mai multe țări.

Noi omenirea a avut nevoie de apă încă de la apariția noastră pe pământ și această nevoie ne-a împins să devenim extrem de creativi, mai ales că în anumite regiuni apa se afla la adâncimi mari și nu se putea prin săpare manuală să se ajungă la apă, astfel chinezi au dezvoltat un aparat cu care se făceau foraje puturi apa prin percuție.

Dar faptul că pe la jumătatea anilor 1800 a început furia petrolului, practic utilajele folosite pentru a fora pentru petrol au început să fie folosite și pentru foraje puturi apa.

 

Scurt istoric

Primele date despre puțurile pentru apă săpate manual se cunosc încă din anul 256 î. H. în Birmania.

În 1909 Ruffner din Virginia de Vest folosesc pentru prima oară un sistem cu percuție pentru a fora un puț pentru apă.

În 1829 se folosește pentru prima dată un motor cu abur pentru a ridica greutatea folosită pentru forarea prin percuție.

În 1844 englezul Robert Beart o mașină de găurit care era prevăzută cu un pivot hidraulic, tije tubulare și un fluid de răcire. Principiu preluat în 1845 de inginerul francez Fauvelle pentru construcția unui puț de apă folosind tije de foraj tubulare care permitea apei trecerea apei pompate care să spele materialul excavat din gaura săpată.

În 1848 profesorul austriac August Beer sugerează folosirea unei mișcări rotative pentru a fora.

În 1860, pentru prima dată, francezul Leschot folosește un utilaj rotativ, astfel se poate vorbi de începutul forajului rotativ.

În 1882 frații Baker începe utilizarea unui echipament rotativ pentru foraje puturi apa în Dakota de Sud până la adâncimea de 150 m.

În perioada 1900-1901 Anthony Lucas și frații Hamill au forat pe domeniul Spindletop lângă Beaumont, Texas, folosind echipament de foraj rotativ și a ajuns la o adâncime de peste 300 m.

În 1930 deja în foraje puturi apa s-a ajuns la adâncimea de 3000 m.

(Visited 68 times, 4 visits today)