Foraje puturi apa – pas cu pas

By Nuca Auras | 10 martie 2017 | Foraje

    Un puț este în fapt o gaură, gaură obținută în cele mai multe cazuri cu instalații de foraje puturi apa și sunt construite pentru extragerii apei freatice din subteran. Apa poate curge la suprafață în mod natural după ce am executat lucrarea de foraje puturi apa. Și putem spune în acest caz că avem o fântână arteziană. Acesta este un caz fericit, fiindcă în majoritatea cazurilor apa trebuie extrasă folosind divers metode de pompare. La fel mai putem spune că în majoritatea cazurilor forarea și extracția se face vertical. Există și foraje puturi apa facute orizontal sau ăntr-un anumit unghi.


DETERMINAREA LOCAȚIEI PUȚULUI

Amplasare sau alegerea locului unde vom executa foraje puturi apa se face în funcție de scopul construirii putului, debitul necesar, harta hidrologică al locului respectiv, etc. Așa putem avea nevoie să extragem apă potabilă, apă pentru irigat, apă pentru animale, de aceea putem spune că cele mai importante calități ale apelor subterane sunt calitatea și debitul apei, în special durata de exploatare a puțului respectiv.
Este foarte important ca evaluarea zăcământului de apă sau a hărții hidrologice să fie făcută de un specialist în foraje puțuri, de preferat un inginer specializat în această activitate. Pentru a știi ce calitate are apa, mai ales cea folosită pentru băut, trebuie dus mai multe eșantioane la un laborator specializat.
În cazul în care folosim apa doar pentru irigare pentru suprafețe mari trebuie să ne asigurăm că există în sol apă suficientă.
Pentru stabilirea faptului ca există cantitatea de apă în sol dorită într-o anumită locație și, mai ales, dacă calitatea apei este corespunzătoare, ține de experianța și cunoștințele noastre ca specialiști în foraje puturi apa, dar și de o gamă variată de informații cum ar fi cunoașterea sistemului local de apă subterană, topografia terenului la suprafață. vegetația din locurile respective, informații despre grosimea, adâncimea stratului acvifer de la puțurile existente în zonă. fracturarea rocii (dacă este cazul), compoziția chimică a apei subterane, măsurători geofizice și tot ce ține de cercetarea hidrologică făcută în zonă, dacă s-a făcut.  La toate acestea se mai adaugă și tot felul de limitări care ține de locația proprietății unde trebuie executat lucrarea de foraje puturi apa, cum ar fi accesul utilajelor și a echipamentului pentru forat, nivelul la care trebuie transportată apa din stratul freatic până unde este necesară, dar și de proximitatea potențialelor surse de poluare, cum ar fi depozite de produse petroliere, chimice, rețele de canalizare sau fose septice.


PROIECTAREA CONSTRUCȚIEI UNUI PUȚ PENTRU APĂ
După ce am determinat locația unde vom executa foraje puturi apa, va trebui să executăm un proiect, mai ales dacă sunt necesare pentru asigurarea unei anumite cantități de apa, cum ar fi asigurarea apei potabile unei localități. În acest caz este necesar executarea unui foraj de probă și făcute măsurătorile, dacă puțul respectiv se încadrează în caracteristicile tehnice, forajul nu este pierdut, el se poate trensforma într-un puț care poate fi exploatat ca atare. În urma acelor măsurători cu privire la adâncimea unde se află stratul acvifer ce urmează a fi exploatat, debitul de apă care poate fi extrasă, putem determina cu precizie de ceasornicar capacitățile de producție, nivelul apei subterane, calitatea apei, dimensionarea filtrelor, etc. astfel putem asigura o exploatare de lungă durată, fiabilă, ferită de factori de contaminare.

Figura 1.  Proiectul unei exploatări de apă potabilă pentru o singură locuință


Pentru obținerea unei ape limpezi foarte importante sunt filtrele, scopul acestor filtre mecanice este de a împiedica particulele mecanice din stratul acvifer să pătrundă în interiorul puțului, dar care să permită pătrunderea apei atât cât ne este necesară, adică puțul să poată oferi un debit mai mare dect debitul pentru care a fost proiectat și pentru care noi executăm foraje puturi apa.
Cu cât particulele mecanice, care pătrund totuși în interiorul puțului sunt cât mai mici, cu atât filtrele sunt de o calitate cât mai mare, 

Foarte important pentru ca puțul nostru să ne ofere apă la standardul care a fost proiectat pe o perioadă lungă de timp, este calitatea materialului tubulaturii putului. Cele mai bune tuburi care se folosesc acum sunt tuburile albastre din PVC de Valrom, care au o rezistenta mecanica foarte ridicata, rezistenta absolută la agenții chimici agresivi, la coroziune, dar cel mai importantă calitate a acestor tuburi este că nu permite depunerea microorganismelor să se depună pe pereții tubulaturii, spre deosebire de tubulaturile metalice sau din ciment, compromițând calitatea apei pe termen lung.

La fel de important este și umplerea spațiulu inelar dintre tubulatură și pereții găurii rezultate în urma lucrării de foraje puturi apa, cu pietriș sau nisip cuarțos. În cazul când puțul nostru străbate pe verticală mai multe straturi acvifere, pentru a izola și împiedica apa posibil infestate din straturile de suprafață, în stratul acvifer pe care îl exploatăm, se face un amestec din lapte de var și bentonită iar cu acest amestec se umple spațiul inelar dintre tubulatură și pereții găurii.


 

(Visited 63 times, 1 visits today)