Obiectivele și domeniul acestui site

By Nuca Auras | 12 iunie 2016 | Foraje

Acest site l-am gândit ca să vină în întâmpinarea acelor care sunt interesaţi de exploatarea apei subterane, atât beneficiarul construcţie puţului din care se extrage apa subterană, cât şi operatorilor care efectuează lucrările de foraje puţuri apa, plus lucrările adiacente, complementare, necesare finalizărilor lucrărilor pentru exploatarea apei subterane.

Se vrea să fie un fel de manual de practici pentru proiectarea şi executarea de foraje puţuri apă, cât şi monitorizarea apelor subterane.

Se poate spune că acest site este destinat destinat să fie atât informativ cât şi descriptiv.

Obiectivele sunt de a oferi o descriere concisă a componentelor proiecte de monitorizare cât şi pentru a detalia diferite tehnici de foraje puturi apa, în diferite condiţii hidrologice şi diferite structuri ale solului.

Deşi obiectivele principale ale site+ului este de a oferi în fond date despre calitatea apei subterane, informaţii despre starea apei freatice, dacă este contaminată. Voi încerca o monitorizare a apelor subterane, plecând din zona judeţului Ialomiţa şi extinzând cât mai mult posibil, prin culegerea de date, informaţii de la alţi specialişti în foraje puţuri apa.

Totodată voi încerca să adun toate reglementările într-un singur loc, mai precis pe acest site.

Scopul meu fiind în a realiza un manual de referinţă care să ofere utilizatorilor un ghid în luarea deciziilor pentru proiectarea şi executarea de foraje puţuri apă, cât şi să ofere date despre importanţa apelor subterane din zona respectivă. Cum şi să pot oferi măsurători privind adâncimea la care se află stratul acvifer, debitul şi calitatea apei.

Este un obiectiv îndrăzneţ care necesită un volum de muncă enorm.

Operaţia de forarea unui puţ este în general relativ simplă, totuşi pentru a nu putea greşi, e bine să ţinem cont de:

 

– construcţia puţului trebuie executată în aşa fel încât să se perturbe mediul respectiv cât mai puţin posibil;

– în construcţia puţului trebuie să folosim materiale de calitate, nu este de glumit şi ale căruia compoziţie chimică să nu producă accidente de mediu;

– trebuie izolată zona unde construim, pentru a nu permite infectarea accidentală a apei subterane, prin pătrunderea animalelor, a copiilor şi chiar a oamenilor maturi;

– izolarea corespunzătoare a straturilor acvifere între ele pe înălţime;

– asigurarea unei curgere liberă a apei prin puţ, fără pericolul infectării cu diferite substanţe periculoase;

– amplasarea puţului în aşa fel încât să putem obţine o apă de calitate superioară, cât şi stabilirea diametrului adecvat al găurii pe care o vom fora, pentru a exploata în mod corespunzător depozitul de apă subterană;

– consolidarea construcţiei la suprafaţă pentru a nu permite modificarea intenţionată a structurii sau deteriorarea accidentală.

 

Pe lângă detaliile corespunzătoare de construcţia puţului, e foarte important să monitorizăm zona unde lucrăm, să notăm observaţiile într-un caiet sau dispozitiv electronic de depozitare a datelor.

Se întâmplă destul de des ca atunci când prevalăm o probă de apă imediat după ce definitizăm construcţia puţului, ca aceasta să indice că avem de a face cu apă infestată. De cele mai multe ori se poate întâmpla ca lipind tuburile din PVC (policlorură de vinil) între ele cu diferiţi solvenţi, când tubăm puţul, ca substanţe chimice sintetice să vină în contact cu apa în zona lipirii. Cum de altfel se mai poate întâmpla ca fluidul de foraj (în cazul când executăm foraje puturi apă folosind forajul hidraulic rotativ) din bentonită şi apă să contamineze şi el apa

(Visited 5.023 times, 1 visits today)